Přírodopis - Kachna domácí

9. červen 2011 | 07.00 | | autor: spooky

Kachna domácí

Kachna domácí pochází z dobře známé kachny divoké. Neví se přesně, kdy zdomácněla, protože v době, ze které máme první zmínky o domestikaci kachen na evropském kontinentu, měl chov kachen již dlouhou tradici v Asii.
S kachnou se setkáváme ve všech koutech světa. Patří k drůbeži, která se chová velmi snadno.

Popis :
Mají tělo ve tvaru loďky, nohy s plovacími blánami a plochý, široký zobák opatřený rohovitými lištami a zoubky, kterými cedí vodu a zachycují potravu.

Plemena :
Dnes existuje mnoho kachních plemen - od masných, smíšených, nosných (např.
v Holandsku, Belgii, Austrálii, jižní Africe) až po okrasné. U nás se chovají hlavně masná plemena - například kachna pekingská.
V naší kuchyni se připravují pokrmy i z kachny divoké žijící na našich sladkých vodách.

Kachní maso má vynikající a jemnou chuť a je možné setkat se s ním v nejrůznějších úpravách po celém světě. Obsahuje ale ze všech druhů drůbežího masa nejvíc tuku. Kromě domácí produkce se k nám ještě kachny dováží, hlavně z Maďarska.

Hlavním produktem kachny domácí je maso, dříve také vejce a peří.
Kachní vejce ale obsahují choroboplodné zárodky, proto se nesmí konzumovat syrová nebo nedostatečně tepelně upravená. Na Dálném Východě je přesto používání kachních vajec



Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 1.88 (8x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

RE: Přírodopis - Kachna domácí saša 15. 05. 2012 - 14:40
RE: Přírodopis - Kachna domácí spooky 16. 05. 2012 - 06:07