Přírodopis - Švestka

9. červen 2011 | 07.00 | | autor: spooky

Švestka

Popis :
Je to peckovice modré až fialové barvy, mírně nasládlé chuti.


Odrůdy :
Švestka má asi až 23 odrůd z nichž jsou třeba např. Althanova, Bryská, Čačanská Lepotica, Domácí Velkoplodá, Vlaška, Zimmerova, Malvazinka, Carpatin, Gabrovská, Zelená Renklóda ...


Význam :
Švestka obsahuje vitamíny skupiny B a vitamíny H a E.
Švestky jsou ale především bohatou zásobárnou minerálů, obsahují draslík, fosfor, železo, hořčík, vápník a menší množství síry a zinku.
Švestky se můžou používat k výrobě některých pokrmů a nápojů např. ovocné knedlíky, koláče, omáčky na divočinu, úprava vánočního kapra, povidla, buchty, kompoty, šťávy a slivovice .

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 0.00 (0x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře